Karoliina Sormunen

Muutamat tuttuni ovat kyselleet perheenlisäyksen myötä “apua, tajuttiin just että haluttaisiin tästä pienestä kuvia ja kuka nyt ehtisi ne kuvat ottamaan! Joko me ollaan myöhässä jos halutaan newborn -kuvia?”. Tässä vaiheessa rauhoittelen, että kuvia kyllä ehtii ottamaan aina, mutta tietyntyyppisiä kuvia tahdottaessa pitää olla ripeä.

Matkalla kohti kuvauksia myös yleensä tulee muutamia muitakin kysymyksiä mieleen. Käyn tässä läpi usein pohdittuja asioita vastasyntyneen valokuvauksesta, joita on itselleni tullut vastaan newborn-tyyppisten kuvien kuvaajana.

Mikä on paras aika vastasyntyneen valokuvaukselle?

Newborn-tyyppiset, seesteiset kuvat (vauva nukkuu kopassa/sylissä/jne, kapaloituna tai puettuna muuten esim) otetaan yleensä vauvan ensimmäisten kahden elinviikon aikana. Itse oman pienen vauvani kanssa huomasin nukkumisessa, nukahtamisessa ja hereilläolon määrässä huomattavan eron viikonkin aikana.

“Miten saan sitten newborn-kuvia hyvissä ajoin?”

Jotta et myöhästy tuosta kahden viikon aikaikkunasta, suosittelen olemaan yhteydessä eri valokuvaajiin hyvissä ajoin ennen laskettua aikaa ja varaamaan kuvaajan valmiiksi ennen lapsen syntymää. Useimmat “täysipäiväiset” valokuvausyrittäjät eivät välttämättä tee kuin kolme asiakaskuvausta viikkoon jotta kuvien editoinnillekin jää aikaa, joten muutaman viikon aikaikkuna voi mennä nopeasti suosikkikuvaajalla ohi.

Kuitenkin ajattelisin, että uusien vanhempien ei kuitenkaan kannata ottaa hirmuista huolta vauvan syntymisen raportoinnista heti synnytyslaitokselta. Pari päivää menee helposti ihmetellessä uutta perheenjäsentä ja tutustuessa, joten muutaman päivän jälkeen on hyvä ottaa yhteyttä varattuun kuvaajaan, että miltä hänen kalenterinsa näyttää tulevien viikkojen aikana.

Alle kaksiviikkoisen vauvan valokuvaamisen edut

Mitä nuorempana kuvaus suoritetaan, sitä todennäköisempää on että kuvista saadaan sellaisia, että vauva saadaan aseteltua kapaloituna pienelle sykkyrälle kuten se odotusaikana kohdussa oli. Vauvan kasvaessa hän jäntevöityy ja heräilee enemmän koskettelusta, eli tiettyjen poseerausten ikuistaminen on helpompaa kun vauva on vielä pieni.

Paras aika ottaa kuvia omasta pienestä vauvasta on kuitenkin joka päivä – hän kasvaa koko ajan ja on joka päivä aina vähän isompi kuin eilen.

Mitä mukaan vauvavalokuvaukseen?

Yleensä newborn-kuvaukseen erikoistuneilta kuvaajilta löytyy itseltään eniten jo rekvisiittaa, jotka ovat sopivia. Tärkeintä on siis hoitaa kuvaukseen paikalle itsesi, puolisosi ja mahdollisesti lapsen sisarukset – keiden kanssa haluatkaan kuvia otettavan.

Mielestäni kannattaa vaalia yksinkertaisuutta kuvissa eikä stressata sitä, että keksiikö kuviin mieluisia oheistavaraa. Kuitenkin kun kuvia katsoo vaikkapa kymmenen tai kahdenkymmenen vuoden päästä, ihastelet todennäköisesti vain sitä, miten pieniä ne sormet ja varpaat olivatkaan. Yksinkertaiset kuvat ovat ajattomia.

Ammattikuvaajalta yleensä löytyy kuvaukseen ns. bean bag – ikään kuin napakka säkkituoli, johon vauva asettuu helposti nukkumaan. Rekvisiitaksi yleensä löytyy kulhoja, koreja, vateja jne ja asettelua helpottamaan kuvaajalta saattaa löytyä myös erilaisia painopusseja, joilla saadaan tuettua lapsen asentoa.

Miten newborn-kuvauksessa toimitaan?

Yleensä studiolla tapahtuva newborn-kuvaus kestää helposti parisen tuntia, ehkä kolmisen tuntia saapumisen ja lähtemisen siirtymisten kanssa. Kuvausajan jakaantumiseen eri osioihin on pari loogista syytä.

Ensimmäinen tunti: itse vauva

Ensimmäisen tunnin aikana kuvaaja yleensä tahtoo keskittyä ensin pelkän vauvan kuvaamiseen. Kun vauva saadaan nukahtamaan ja vauvan energiat käyvät vähiin, saadaan niitä kapaloituja ja tarkasti aseteltuja newborn-kuvia helpoiten. Tämän jälkeen vauvaa ryhdytään hellästi riisumaan, jotta kuvaaja saa otettua muutamia vaihtoehtoisiakin poseerauskuvia. Unisen vauvan kanssa kannattaa kuvata myös isosisarukset, joilla ei ole useasti malttia odottaa pitkään jännittävässä tilanteessa.

Toinen tunti: perhe

Vauva saattaa tarvita hieman lisätyynnyttelyä pysyäkseen unessa, joten vanhemman turvallinen ja tuttu syli vaivuttaa vauvan myös helposti takaisin uneen, eikä mekastavakaan isosisarus haittaa kuvauksissa. Toinen tunti on siis hyvä hetki ottaa koko perheestä kuvia.

Mitä pukea päälle?

Kuvaajasta ja kuvattavista riippuen kuvia voidaan ottaa vain vastasyntyneestä tai sitten myös koko perheestä. Mikäli vanhemmatkin tulevat mukaan, kuvaustilanne voidaan valita siten että kuvia otetaan vain siten, että vanhempien yläosat tulevat kuviin, jolloin housut voivat olla ne kaikista mukavimmat ja eikä välttämättä ne ykköshousut.

Kannattaa varautua, että vauvaa valokuvatessa pieniä vahinkoja voi käydä. Vaihtovaatteet kannattaa olla mukana niillä, jotka ovat kuvissa mukana. Vaaleat sävyt, murrettu valkoinen ja beige toimivat hyvin, samansävyiset vaatteet kuvattavien yllä tekevät kuvattavista yhtenäisen perheen näköisen. Vitivalkoinen tekee helposti leijuvan pään efektin, kun vaatteet katoavat valkoiseen taustaan.

Pitäisikö kuvata vastasyntynyt studiolla vai kotona?

Studiolla tapahtuvat kuvaukset ovat vastasyntyneelle ja kuvaajalle yleensä paremmin kontrolloituja. Vauvavalokuvaajat ovat tottuneet siihen, että vauvat tykkäävät nukkua lämpimässä, joten studio on lämmitetty tai sinne on hankittu jokin erillinen lämmityslähde.

newborn kuvaus jyväskylässä

Studiolla kuvaaja saa parhaimman valaistuksen aikaiseksi, kun taas kotiolosuhteissa esimerkiksi luonnonvalon määrä saattaa olla heikkoa. Studiolla kuvatessa kaikki häiriötekijät ovat poissa ja kuvaukseen keskittyminen on helpompaa, kun ei tarvitse miettiä likaisia pyykkejä tai naapurin haukkuvaa koiraa. Kuvaaja pitää huolen studiolla kuvattavistaan!

Kaikilla kuvaajilla ei tosin ole studiota – kuten ei minullakaan. Newborn-kuvia voidaan kuitenkin kotiolosuhteissa ottaa ihan yhtä hyvin, tässä tapauksessa kannattaa varmistaa että kaipaako kuvaaja tai haluaako perhe hyödyntää rekvisiittaa oman kodin tavaroista.

Toki jos kuvista halutaan dokumentaarisen tyyppisiä (kuten documentaryfamilyphotographers.com sivustolla voi katsella), eli arjen tapahtumien ikuistamista, kotikuvaus on ehdottoman hyvä! Tällöin kuvaaja ei luonnollisestikaan asettele vauvaa valokuviin vaan kuvaa ilmeitä ja yksityiskohtia samalla kun tilanne sen sallii.

Lopuksi vielä muutama sananen

Kannattaa muistaa, kuten kaikessa valokuvaamisessa, ammattilaisen apuun kannattaa luottaa matalalla kynnyksellä. Myös newborn-kuvissa. Vauvavalokuvaajat osaavat kuitenkin useamman vauvan kokemuksella asetella, tyynnytellä ja kapaloida vauvan siten, että kun vauvan vatsa on täysi ja ympäristö on lämmin, kuvista tulee hienoja. Ole siis ajoissa kuvaajiin yhteydessä ja tarkista kuvaajan instagram-syöte, jotta varmistut kuvaajan tyylistä ennen kuvausta.

Etsitkö vauvavalokuvaajaa Jyväskylässä? Ota yhteyttä!